Ez most komoly?

 

Sokan kezdik ezzel a mondattal látogatásukat a Labor Caféban, miután megtudják, becsületkassza várja az adományokat, önkéntesek üzemeltetik a helyet, mindent adományból kaptunk a közösségtől, ami a kávézóban található és lehet nálunk közösségi szolgálatot teljesíteni. Igen. Komoly.

Úgy gondoltuk, nem várjuk, hogy valaki elkezdje helyettünk azt a változást, amit a világban látni szeretnénk, hanem fogtuk magunkat és elkezdtük a változást.

  1. júniusában a semmiből építettük fel azt, amit mára több százan használtok. A Labor Café több, mint egy tér, több, mint egy kávézó, több mint egy program. Rajta keresztül alkalmunk van bizonyítani, hogy kezdjük kapizsgálni azt, mi a közösség és megértettük, hogy a közösségé a jövő.

A projekt kezdetekor így írt erről Fekete Éva ötletgazda:

Fontos küldetés számunkra a Labor Café. Lehetőségünk van kísérletezni, a közösség összefogásának erejét mérni közel egy éven át. Olyan kihívás ez és olyan lehetőség, aminek eredménye mindenképpen nagyot fog szólni. Ha sikeres, ha mindent elsöprő erejű támogatottsága fenntarthatóvá teszi, azzal példaként járhatunk elől, Magyarországon az elsők között.

Duplán elmondhatjuk, hogy rajtunk a világ szeme, hiszen elsőnek lenni valamiben, amit sokan szkepticizmussal fogadnak, eleve teremt egy fókuszt. De abban a régióban, ami rengeteg sztereotípiával küzd hosszú évtizedek óta, lesújtó általános közvélekedésről árulkodó ragadványnevek sorát aggatták rá, ott még nagyobb jelentősége van annak, hogy egy 100%-ban az itt élők társadalmi, morális és erkölcsi felkészültségére alapozott kezdeményezés hogyan szerepel.

Mi, itt élőkként, mindig is éreztük, hogy ez a térség nem lemaradott, nem „sötét” és nem leszakadó azokban az alapvető értékekben, amit egy vendég első benyomásként megtapasztalhat. Ezek: az önzetlen segítség, a kedvesség, tisztesség és odaadó vendégszeretet. Ezek azok a dolgok, amikre alapozva bele mertünk vágni ebbe a munkába. Hisszük, hogy mifelénk van hagyománya az értékek megőrzésének, gondozásának, az itt élők, ha szűkölködnek is valamiben, azt nem a kedvesség és az összefogás képessége.

Rajtunk a világ szeme.

Mi, nyíregyháziak elsőként vizsgázunk ilyen látványosan összefogásból és becsületből. Ha a Labor Café életben marad adományaink és közös munkánk nyomán, büszkék lehetünk mindannyian, mert olyan közösségben élünk, ahol még él a jó iránti önzetlen igény és azért tenni is képesek vagyunk. Ha ez valóban bebizonyosodik, az alapjaiban változtatja meg a közgondolkodást rólunk, nyíregyháziakról és az önkéntes alapon, nonprofit módon működtetett közösségi kezdeményezések megítéléséről.