Küldetésünk

Az aktív egyének és összetartó, együttműködő helyi közösségek képezik a kiegyensúlyozott, boldog és sikeres társadalom alapját. Küldetésünk, hogy megértessük: mindannyian hatással vagyunk a világ működésének alakulására, minannyiunknak ki kell venni belőle a részét, hozzá kell tennie a magáét.

Közösség építés, közösség szervezés

Küldetésünknek tekintjük, hogy élénkítsük a lokális kis közösségek fejlődését, visszavezessük az egyéneket a valódi közösségekbe. Célunk, hogy olyan színtereket hozzunk létre, olyan programokat szervezzünk, melyek hatására az egyének aktívakká válnak, bevonódnak és kezdeményeznek.

Adománygyűjtés

Küldetésünknek tekintjük, hogy megértessük, az adományozás nem csak jótékonyság. Valljuk, hogy az adományozás egy gesztus, mellyel kifejezhetjük, fontosnak, értékesnek, támogatásra méltónak tartjuk egy közösség munkáját. Pénz vagy tárgyadományunkkal hozzájárulhatunk valami számunkra fontos dolognak az életbentartásához, fejlődéséhez. Küldetésünknek tekintjük, hogy az adományozást a mindennapi kultúránk részévé tegyük, megtanítsuk, hogyan adományozzunk és mit, majd „rászoktassunk” minél szélesebb társadalmi réteget annak gyakorlására.

Hálózat építés

Küldetésünk, hogy az önkéntességre és adományozásra alapuló kezdeményezésünket modellként meghonosítva hálózattá fejlesszük. Kis településeken és nagyobb városokban kívánunk hasonló közösségi tereket nyitni, melyeknek célja és alapja a közösségi összefogás.

Önkéntesség népszerűsítése

Az önkéntesség mindenki életében jelen van, legfeljebb nem tudatosan, formális keretek között gyakorolja azt. Mindannyian vittük már nagyi, vagy akár egy idegen ember nehéz táskáját, szedtünk fel szemetet közterületen, vagy segítettünk az iskolai rendezvényeken, esetleg végeztünk szakmánkba vágó feladatot ellenszolgáltatás nélkül. Ez mind önkéntesség, melyet gyakran szívességként nyugtázunk magunkban. Alapítványunk célja, hogy megértesse az önkéntesség egyénre és a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatását. Szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy minél többen élhessék meg az önkéntes segítségnyújtást élményszerűen, ugyanakkor minél többen tudjanak tudatosan segíteni, tudatosan épülni és fejlődni az önkéntesség által.

Az önkéntesség nem egyenlő az ingyen munkával, ahogyan sokan hiszik, hanem törvényileg szabályozott tevékenység. Az Országgyűlés elismeri a társadalom tagjainak szolidaritásán alapuló, az állampolgárok öntevékenységét kifejező, a személyeknek és közösségeiknek más vagy mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes tevékenységét.

Az önkéntes törvényt megtalálod itt, melyből megtudhatod, milyen jogaid és kötelességeid vannak, ha önkéntes munkát végzel.

http://www.onkentes.hu/cikkek/2005-evi-lxxxviii-toerveny-koezerdeku-oenkentes-tevekenysegrol-0