Ön választ, mi segítünk

Ön választ, mi segítünk – Szavazz a Tabulapláza Alapítványra a TESCO nyíregyházi üzleteiben!

A Tabulapláza Alapítvány versenyben van a TESCO “Ön választ, mi segítünk” pályázatának pénzdíjáért. A díj elnyeréséhez a vásárlók mozgósítására van szükség, híszen a vásárláskor kapott zsetonjaikkal dönthetik el, melyik projektet támogatnák a TESCO által felajánlott 400.000 forinttal. Ahhoz, hogy a vásárlók dönteni tudjanak, tudniuk kell, melyik pályázó mire fordítaná a díjat.

A Tabulapláza Alapítvány évek óta foglalkozik a helyi közösségek szerveződéseinek segítésével, az önkéntesség és az adományozás népszerűsítésével. Ebben a pályázatban is erre fókuszálunk:

A helyi közösség mely igényeit/problémáját célozza a projekt?
Alapítványunk közösségi tere a Labor Café projekt egyik kiemelt célja, hogy az önkéntességet népszerűsítse. Célunk, hogy az önkéntességet, mint tudatos tevékenységet, a karrier megalapozásának egy gyakorlati terepét ismertessük meg a fiatalokkal. Tapasztalataink szerint a lakosság jelentős százaléka nincs tisztában azzal, mikor végez önkéntes munkát, mi számít önkéntes munkának, hol húzódik a segítségnyújtás és az önkéntes tevékenység közötti határ. Sokan közülük a kávézóba betérve automatikusan felismernek egy-egy megoldásra váró problémát, azonnal segítséget ajánlanak fel, majd csodálkozva szembesülnek a ténnyel, melyre rávilágítunk: az adott probléma megoldásával önkéntes munkát végeztek. Tapasztalatunk, hogy az önkéntességet maguk az egyének misztifikálják és bagatelizálják egyszerre. Az önkéntesek által elvégzett munkát nem tartják egyenértékűnek a fizetett munkatársak által végzett munkával, ugyanakkor magukról úgy gondolják, nem tudnának önkénteskedni, mert ahhoz elhivatottság kell, az önkéntesek „különlegesek”. A félinformációk és saját következtetéseik alapján kialakított képük szerint, az általunk összeállított kérdőívekre adott válaszok alapján a megkérdezettek szerint az önkéntesség: Ingyen munka Az önkénteseket kihasználják Az önkéntesek többnyire diákok Az önkéntesk által elvégzett feladatok eredményei kiszámíthatatlanok Az önkéntes nem számonkérhető Az általunk megkérdezettek 47 százaléka nem hallott az önkéntes szerződés fogalmáról, három válaszadóból kettő számára volt új információ, hogy az önkéntesek kaphatnak juttatásokat, melyeknek mértékét és jellegét előzetesen megállapíthatják és rögzíthetik az önkéntes szerződésben. Fentiek alapján úgy gondoljuk, hogy a több évtizede zajló szemléletformálás , szórólapok, akciók, felmutatott eredmények sem hozták meg azt az áttörést a magyar társadalomban, amely az önkéntes tevékenységet széles körben elterjedt, automatikus és magától értetődő részévé tették volna kultúránknak. Ennek egyik oka lehet az, hogy az önkénteseket toborzás útján érik el a szervezetek. Kezdeményezésünk, a Labor Café újszerűségét az adja, hogy megfordítottuk a folyamatot: megkerestünk egy népszerű szükségletet (kávézó), kerestünk egy szolgáltatást (nyitott közösségi tér), mely hiánypótló a helyi közösség számára, majd felajánlottuk használatra. A toborzást ily módon kiváltja az aktív részvétel. Jelen pályázattal célunk, hogy az 50 órás kötelező iskolai közösségi szolgálatot, mint a karrier első lépcsőfokát mutassuk be.

Milyen tevékenységeket terveznek a projekt során?
A projekt során rendhagyó osztályfőnöki órák szervezését, tájékoztató kiadvány készítését tervezzük. Célunk, hogy kiadványunk minden középiskolába eljusson és a prjektidőszak során legalább 3 osztályfőnöki óra valósuljon meg.

A projekttel milyen egyéb eredményeket terveznek elérni?
3000 db prospektus a közösségi szolgálatról és az önkéntességről 1 db oktatási segédlet osztályfőnöki órák megtartásához pedagógusoknak

Milyen eredményeket terveznek elérni?
Az 50 órás kötelező iskolai közösségi szolgálat célja, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek miközben a helyi közösség javát szolgáló tevékenységeket végeznek. Első hallásra idegennek hangozhat számukra, a kötelező jellege miatt talán taszító is, így fontos minél többször, minél több módon elmondani, hogy a közöségi szolgálat célja, hogy segítsenek és tanuljanak egyszerre. Jelen projekttel azt kívánjuk elérni, hogy a Tabulapláza Alapítvány nyitott közösségi terében rendszeresen megrendezésre kerüljön egy ikszes klub, melyet az első alkalmak után kortárs segítők tartanak társaiknak. Tervezett alkalmak száma minimum 10. A projekt során osztályfőnöki órák megtartásához szeretnénk segédanyagot készíteni a pedagógusok számára, melyeket próbaórákon szerzett tapasztalatok alapján kívánunk tökéletesíteni. Tanári segédanyag száma: 1 db Próbaórák tervezett száma 3 alkalom. A projekt nyomán bevonzott új önkéntesek, kortárs segítők és tanárok száma összesen 20 fő.

 

tescotesco kampány-02

Leave a Reply