Önkéntesség

Helyzetkép és következtetések

A Labor Café projekt során szerzett tapasztalataink szerint a lakosság jelentős százaléka nincs tisztában azzal, mikor végez önkéntes munkát, mi számít önkéntes munkának, hol húzódik a segítségnyújtás és az önkéntes tevékenység között. Sokan közülük a kávézóba betérve automatikusan felismernek egy-egy megoldásra váró problémát, azonnal segítséget ajánlanak fel, majd csodálkozva szembesülnek a ténnyel, melyre rávilágítunk, hogy az adott probléma megoldásával önkéntes munkát végeztek.  Tapasztalatunk, higy az önkéntességet maguk az egyének misztifikálják és bagatelizálják egyszerre. Az önkéntesek által elvégzett munkát nem tartják egyenértékűnek a fizetett munkatársak által végzett munkával, ugyanakkor magukról úgy gondolják, nem tudnának önkénteskedni, mert ahhoz elhivatottság kell, az önkéntesek „különlegesek”. A félinformációk és saját következtetéseik alapján kialakított képük szerint, kérdőíveink tanulsága szerint az önkéntesség:

  • Ingyen munka
  • Az önkénteseket kihasználják
  • Az önkéntesek többnyire diákok
  • Az önkéntesk által elvégzett feladatok eredményei kiszámíthatatlanok
  • Az önkéntes nem számonkérhető

Az általunk megkérdezettek 47 százaléka nem hallott az önkéntes szerződés fogalmáról, három válaszadóból kettő számára volt új információ, hogy az önkéntesek kaphatnak juttatásokat, melyeknek mértékét és jellegét előzetesen megállapíthatják és rögzíthetik az önkéntes szerződésben.

Fentiek alapján úgy gondoljuk, hogy a több évtizede zajló szemléletformálás , szórólapok, akciók, felmutatott eredmények sem hozták meg azt az áttörést a magyar társadalomban, amely az önkéntes tevékenységet széles körben elterjedt, automatikus és magától értetődő részévé tették volna kultúránknak. Ennek egyik oka lehet, hogy az önkéntes tevékenységet megelőzi egy formális procedúra, vagyis az egyes szervezetek kampányok, utcai rendezvények során toborozzák a támogató önkénteseket, aktivistákat, melyek vagy megszólítják az utca emberét, vagy nem. A Labor Café kezdeményezésünk újszerűségét az adja, hogy megfordítottuk a folyamatot: megkerestünk egy népszerű szükségletet, kerestünk egy szolgáltatást, mely hiánypótló a helyi közösség számára, majd felajánlottuk használatra, ezzel vonva magunkra majdani önkénteseink figyelmét.